Armatura używana przy produkcji żywności i napojów
Produkcja żywności i napojów odbywa się przy pomocy odpowiedniej armatury. W niniejszym artykule postaramy się przybliżyć Państwu temat oraz przedstawić kilka interesujących ciekawostek z nim związanych.
Wiele restrykcyjnych norm higieny zmusza właścicieli firm zajmujących się produkcją żywności i napojów do zakupu wysokiej jakości sprzętu. W ten sposób firma może mieć pewność, że nie dojdzie do skażenia żywności na którymś z etapów jej produkcji.
Armatura służąca do produkcji żywności musi spełniać wiele kryteriów. Przede wszystkim musi być odporna na działanie kwasów organicznych i spożywczych. Musi także pozwalać na zachowanie odpowiedniego bezpieczeństwa higienicznego. Aby to było możliwe, sprzęt musi zostać skonstruowany tylko i wyłącznie z wysokiej jakości stali nierdzewnej.
Prosty demontaż oraz mycie
Wszystkie zawory przemysłowe zaprojektowane są w ten sposób, aby maksymalnie ułatwić demontaż oraz mycie. Nowoczesne typy zaworów dają możliwość umycia instalacji bez konieczności wstrzymywania produkcji.
Jakie zawory stosuje się najczęściej w branży spożywczej?
Podstawowymi zaworami stosowanymi w branży spożywczej są zwory tłokowe oraz kulkowe. W zaworze tłokowym obrotowy ruch pokrętła zmieniany jest na ruch liniowy tłoka. Jego wsuwanie i wysuwanie powoduje zamknięcie oraz otwarcie zaworu. Z kolei zawór kulkowy jako element zamykający posiada obrotową kulę (https://www.zawory.org/zywnosc-i-napoje). Bez względu na rodzaj zaworu ich wspólną cechą musi być zdolność do zapewnienia higienicznego bezpieczeństwa. To kluczowy aspekt, dzięki któremu możemy mieć pewność, że nie dojdzie do skażenia żywności. Zawory powinny posiadać gładkie powierzchnie, które ułatwią usuwanie z nich zanieczyszczeń. Powinny być wykonane z najwyższej jakości materiałów i posiadać odporność na korozję.
Podsumowanie
Armatura do produkcji żywności oraz napojów musi spełniać wiele norm i właściwości. Ewentualne braki w tej kwestii mogą przynieść bardzo przykre konsekwencje. Przedsiębiorstwa działające w branży produkcji artykułów spożywczych zobligowane są do stosowania tylko i wyłącznie najwyższej jakości sprzętu i urządzeń. Dzięki temu możliwe jest zagwarantowanie jakości oraz przydatności do spożycia wyprodukowanych wyrobów.