Turecka kuchnia wegetariańska

Smaczna i aromatyczna – taka bez wątpienia jest kuchnia turecka. Coraz więcej osób z powodów ideologicznych decyduje się na rezygnację ze spożywania mięsa. Nie oznacza to jednak, że takie osoby nie mogą rozsmakować się w kuchni tureckiej. Wystarczy, że spróbują potraw oferowanych przez lokal gastronomiczny Osmania, specjalizujący się w przygotowywaniu wegetariańskich przysmaków tej kuchni.

Co wyróżnia kuchnię turecką?

Kuchnia turecka jest wyjątkowa przede wszystkim ze względu na możliwość swobodnego łączenia ze sobą bardzo różnych smaków, nawet tych, które pozornie niespecjalnie do siebie pasują. Ze względu na to, że w Turcji produkowanych jest ponad 80 różnych odmian oliwek, w tej kuchni oliwa dodawana jest niemal do każdego dania, zarówno serwowanego na ciepło, jak i na zimno.

Poza oliwą w wielu tureckich potrawach, szczególnie w wariancie wege pojawia się również bakłażan, ziemniaki, rukola, kalafior, dynia, kapusta, cebula czy cukinia.

Wyjątkowe potrawy kuchni tureckiej dla wegetarian

Turcy mają wyjątkowy stosunek do mięsa i celebrowania każdego posiłku. Jednak jeżeli nie jesteście Państwo zwolennikami potraw mięsnych, wcale nie musicie rezygnować z posmakowania tej bogatej i rożnorodnej kuchni. Najlepsze tureckie potrawy vege serwuje warszawski lokal gastronomiczny Osmania.

Jakie tureckie potrawy wegetariańskie warto spróbować? Takich potraw dla osób niejedzących mięsa jest naprawdę sporo, jednak decydując się na tureckie potrawy vege z całą pewnością warto rozpocząć smakowanie tej kuchni, jedząc bezmięsny falafel. To danie dobre nie tylko dla wegetarian, ale również dla osób, które chcą lub muszą wyeliminować ze swojej diety gluten. Falafel w Osmanii dostępny jest w wersji smażonej oraz grilowanej. Potrawa serwowana jest ze świeżymi warzywami oraz sosami (ostry, czosnkowy, mieszany).

Lokal Osmania w swoim menu posiada również meze, czyli niewielkie tureckie potrawy wegetariańskie, świetnie sprawdzające się jako zdrowe przekąski. W menu dominuje hummus, zarówno w wersji tradycyjnej, jak i pikantnej, dla osób lubiących ostrzejsze smaki. Dostępny jest również hummus bazyliowy, o oryginalnym smaku przede wszystkim dzięki dodatkowi pasty tahini.

Kolejna warta uwagi potrawa vege w menu to sos tzatziki na bazie jogurtu, świeżego ogórka i ziół. Wybrać można również wysokiej jakości czarne oliwki, świetne jako dodatek do wielu dań.

Kuchnia turecka często bazuje na bakłażanach dlatego warto spróbować również patlican jogurt, czyli pasty z pieczonych bakłażanów z dodatkiem jogurtu raz czosnku.

Osmania oferuje Państwu zarówno mięsne, jak i bezmięsne dania, smaczne i aromatyczne, charakterystyczne dla wyjątkowej kuchni tureckiej.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *